Vi kan inte längre ta emot alla som vill dö hemma, säger Storsjögläntans överläkare Bertil Axelsson

Storsjögläntan tvingas säga nej till patienter i livets slutskede

Uppdaterad
Publicerad

I Jämtland och Härjedalen vill fler dö hemma än i landet i övrigt. Men det valet begränsas eftersom Storsjögläntan inte längre har personal så det räcker till.

– Det skär i hjärtat när vi måste säga nej, säger överläkare Bertil Axelsson.

– Vi dör bara en gång. Det finns inget vi kan rätta till i efterhand, säger han.

Vård i slutet av livet

Storsjögläntan är Regionens enhet som kommer hem till patienter som befinner sig i livets slutskede. Det handlar oftast om patienter, barn som vuxna, som drabbats av en cancersjukdom. Sjuksköterskorna och läkarna åker ut i hela länet. Idag ska en sjuksköterska till Kälarne och till Vemdalen.

Sjuksköterskorna vill ha mer betalt

Anställda inom Storsjögläntan är mycket bekymrade. De har vakanta tjänster som inte kan tillsättas och även om de skulle få de så är det svårt att få tillräckligt erfarna sjuksköterskor.

– Det här är ett mycket kvalificerat arbete, säger överläkare Bertil Axelsson. Man måste kunna arbeta ensam, kanske långt bort, men svårt sjuka människor.

Bertil Axelsson har skrivit ett brev till regionledningen där han betonar vikten av att sjuksköterskorna inom Storsjögläntan måste få en högre lön.

– Vi kan inte konkurrera med Östersunds kommun som betalar en högre lön, säger Bertil Axelsson.

Agneta Söderlund, sjuksköterska, anser att lönerna måste höjas inom Storsjögläntan

– Gör man ett så kvalificerat arbete vill man ha betalt, säger Agneta Söderlund som är sjuksköterska inom Storsjögläntan. Kommunen erbjuder 5000 mer i månaden.

Bertil Axelsson berättar att de närmaste cheferna gör så gott de kan.

– Men högre upp är det kallsinnigt, säger han.

Svårt sjuka vill dö hemma

– Det kan bli långa avstånd till sjukhuset i Östersund, säger Bertil Axelsson. Man vet att det kan vara svårt för anhöriga att komma in på besök.

att Storsjögläntan är så välkänd tror han också påverkar patienternas val när de förstår att det inte längre finns någon behandling som biter.

– Vi får samtal från patienter som till exempel hört att en granne som fått en så fin vård in i det sista och att de också vill vara med i Storsjögläntan, berättar Bertil Axelsson.

Senast i dagarna tvingades Storsjögläntan säga nej till två patienter som ville vårdas hemma över julhelgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.