Var fjärde Årebo uppger att de har utsatts för brott, enligt ny statistik från Brå. Foto: SVT/Fredrik Sandberg, TT

Störst andel utsatta för brott i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Åre är den kommun i polisregion Nord där störst andel uppger att de utsatts för brott mot enskild person.

Ungefär en fjärdedel – eller 23,2 procent – av Åreborna uppger att de ha blivit utsatta för brott mot enskild person, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. I polisregion Nord ingår Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Stökig krogmiljö

Att Åre ligger högt i jämförelse med andra kommuner i regionen förklarar David Redin, gruppchef vid polisen i Jämtland med krogtätheten i kombination med turistsäsongen.

– Under säsong är det intensivt i krogmiljön och det förekommer till exempel misshandel och droger, säger han. Merparten av våldsbrotten sker under vintermånaderna.

Samtidigt vill David Redin framhålla att tillgreppsbrotten, som inbrott, stölder och rån, minskar.

– Hittills i år har vi fått 158 anmälningar och det är de lägsta på fem år i Åre kommun, säger han.

Tryggaste regionen

Samtidigt poängterar Brå att Nord är den polisregion i landet där minst andel personer uppger att de har utsatts för brott. Det är också den polisregion där det är minst vanligt att uppleva otrygghet och oro.

Sedan 2006 har Brå årligen genomfört Nationella trygghetsundersökningen (NTU) som är en brottsoffer- och trygghetsundersökning. Enligt Brå är det relativt sett få antal svarande i kommunerna, vilket kan bidra till statistisk osäkerhet. Resultaten bör därför betraktas som indikationer på hur det ser ut snarare än sanna värden.

Brott mot enskild person

Brott mot enskild person innefattar misshandel, hot, sexualbrott, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, kort-/kreditbedrägeri, trakasserier och nätkränkning.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.