Stort intresse för björnjakten

Uppdaterad
Publicerad

Redan vid femtiden i morse började den. Årets björnjakt. I Jämtland och Västernorrland får sammanlagt 102 björnar fällas. Och intresset för jakten ökar.

Hur många som ger sig ut på björnjakt i dag är det ingen som riktigt vet. Men Jägareförbundet märker att intresset för att tidigt gå ut och jaga björn växer.

– Absolut, säger Christel Johansson, jaktvårdskonsulent för Jägareförbundet i Mittnorrland. Fler och fler skaffar sig björnhundar och fler och fler vill ge sig ut direkt när jakten börjar.

Årets jakt blir rekordstor i området. I Jämtland får 80 björnar fällas, men förutom det har 23 björnar fällts vid skyddsjakt tidigare i år. I Västernorrland är kvoten på 22 björnar. Så många har aldrig fällts under en licensjakt.

Fler och fler företag speciellt inriktade på jakt startas också. Det innebär fler jaktgäster. Men hur många finns ingen uppfattning om.

– Nej, som björnjägare behöver du inget särskilt tillstånd, säger Christel Johansson. Det räcker att du har statligt jaktkort och naturligtivs rätt att jaga där du där. Så det är svårt att veta hur många som är jaktturister.

För några år sedan fick jägarkåren i Jämtland svidande kritik för att många björnar skadesköts, men massiva utbildningsinsatser har fått bukt med det problemet.

– Man märker att jägarna tar det här på allvar och utbildar sig, säger Christel Johansson. Sen är det inga garantier för att skadskjutningar inte kommer att förekomma under björnjakten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.