Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så förstör blöta vintrar vägarna

Stort slitage på länets större vägar

Uppdaterad
Publicerad

Om du kör på E14 och E45 så har du säkert märkt att vissa sträckor har blivit väldigt slitna. Orsaken är vinterns väder där temperaturen ofta varierat mellan plus och minus.
I videon berättar Trafikverkets Pär Eliasson hur det påverkar asfalten.

I sommar ska delar av E14 och E45 lagas. Det handlar om totalt sett cirka 7 mil där asfalten luckrats upp och förstörts.

– Med facit i hand skulle vi ha åtgärdat de här förra året, då hade det sluppit se ut så här i år, säger Pär Eliasson som är projektledare på Trafikverket.

De sträckor som nu förstörts är 12 år gamla. De är ganska spröda och har påverkats rejält av de milda vintrar vi haft på slutet.

Men varför har det blivit så här på några få sträckor och inte överallt?

– Egentligen kan man säga att alla beläggningar har ett hålrum i sig. Och ju högre de är ju sämre tål de vatten. Och båda de här beläggningarna är av samma typ och har gått sönder fortare än prognosen.

Får ekonomiska konsekvenser

Nu ska som sagt vägarna lagas. Men vad innebär det då ekonomiskt? Pär Eliasson svarar att inget planerat projekt får stå tillbaka men givetvis får det ändå ekonomiska konsekvenser.

– På sikt är det alltid så att ju mer pengar som läggs på de stora vägarna, ju mindre hamnar på de små, säger han.

Pär Eliasson anser att länet borde ha en större budget för underhåll av vägarna.

– Om jag får gissa så ligger vi ungefär på halva den budget vi skulle behöva för att upprätthålla en standard på vägnätet som, i mina ögon, är acceptabel.

Hur känns det?

– Utmanande är vad jag brukar säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer