Stort strömavbrott i länet – 48 000 kunder drabbades

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av länet drabbades vid lunchtid på onsdagen av ett strömavbrott. 48 000 abonnenter öster om Åre uppges ha varit drabbade.

SVT:s redaktion i Östersund var en av de drabbade av strömavbrottet, som inträffade omkring 12.30-tiden. Även ute på stan märktes strömavbrottet av.

– Jag befann mig i ett köpcentrum på lunchen, när det blev kolsvart, säger Alexandra Westerlund Karlsson, redaktör.

48 000 drabbades

48 000 abonnenter öster om Åre var drabbade av strömavbrottet. I ett pressmeddelande skriver Jämtkraft att strömmen var tillbaka vid 14.30-tiden, förutom hos ett 15-tal kunder norr om Laxsjö där arbetet fortfarande pågick med att återställa strömmen på onsdagseftermiddagen.

Vad felet berodde på är inte helt klarlagt, men det uppstod troligen när Svenska kraftnät skulle koppla in nya vindkraftverk på nätet i Midskog mellan Östersund och Stugun.

– Tyvärr har något gått fel och vi vet just nu inte vad. Vi undersöker orsaken till detta, skriver Pontus de Maré, driftschef hos Svenska kraftnät, i ett pressmeddelande.

Sjukhuset gick upp i krisläge

Som en följd av strömavbrottet gick sjukhuset i Östersund upp i krisläge, men reservkraften kopplades in automatiskt direkt.

Östersunds kommuns verksamhet blev utan ström och varken datorer eller telefoner fungerade. På sin hemsida meddelade kommunen att det på grund av strömavbrottet kunde vara dåligt vattentryck hos hushållen i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.