– Vi bjuder in till lite festligheter här på stationen under helgen.! Det blir en guidad turskidstur, en föreläsning, en middag liknande den som serverades vid invigningen för 30 år sedan och så avrundar vi med berättarkväll på loftet med fjällminnen och skrönor, säger Maria Persson, platschef.
Stort intresse för att åka till fjällen
– Vårt bokningsläge ligger ungefär 10% högre än vad det var vid den här tidpunkten i fjol. Friluftstrenden har pågått i flera år och vi märker också av en ökad miljömedvetenhet på senare tid där våra gäster väljer att resa klimatsmart och semestra i Sverige, säger Maria Persson, platschef.
Redan 1962 utarbetades planerna med att göra Storulvån till en ”centralanläggning” för fjällområdet med Blåhammaren, Sylarna och Helags som ”satellitstationer”.
1967 byggdes vägen ut till Storulvån vilket gjorde det lättare att ta sig ut i fjällområdet.
Historik Storulvån
Historiskt i området så är det Sylarnas massiv som har varit dragkraften. STF bildades 1885 och redan 1886 påbörjades turerna hit. Den första hyddan byggdes vid Sylarna 1890 och med ökande intresse byggdes STFs allra första fjällstation som invigdes 1897 vid Sylarna. Därefter byggdes den första hyddan vid Storulvåns mynning, med endast lövklädda britsar att vila på.
Leden från Enafors till Sylarna via Storulvån var den mest trafikerade leden i området redan då, och 1910 byggdes Storulvåhyddan ut till en ordentlig stuga med två rum och kaminer, britsar, bord och bänkar. 1933 byggdes Storulvåstugan ut ytterligare och erbjöd matservering och blev därmed en fjällstation och fick egenvärde som besöksmål, istället för bara ett stopp på vägen vidare till Sylarna.
Istället för att bara fortsätta bygga ut gjordes en utredning som kom fram till att en ny huvudbyggnad bäst skulle uppföras på norra sidan ån och dåvarande byordningsman, som det kallades då, Lars Larsson Kråik, rekommenderade platsen där hans kåta stod. Kåtan ville han istället flytta 150 meter upp till en backe. Marken uppläts av Länsstyrelsen och en ny fjällstation byggdes till 1942, och platsen för Lars Kråiks kåta markerades med en ring i golvet.