Det råder strömavbrott i delar av Strömsund och Härjedalen sedan natten mot lördag. Foto: Arkivbild / TT

Strömavbrott på flera håll i Jämtlands län – tusentals drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot lördag har strömavbrott inträffat på flera håll i länet och tusentals hushåll har varit utan ström under lördagsmorgonen. På lördagskvällen var strömmen åter, även i södra länsdelen men där hade många elkunders elmätare slagits ut.

I Strömsund var det cirka 150 hushåll som berördes av ett strömavbrott som inträffade vid 01-tiden natten mot lördag. Majoriteten av dessa i ett område nordväst om Strömsund.

Operatören Eon har under morgonen skickat ut en servicetekniker för att genomföra en felsökning. Klockan 10.30 var det bara 16 personer som fortfarande saknade el men dessa dessa återfick sin ström runt 15-tiden på lördagen. Vad som orsakat strömavbrottet är fortfarande okänt.

Även delar av Härjedalens och Bergs kommuner har drabbats av strömavbrott under natten mot lördag. Strömmen försvann i runt 05.30 på lördagen och tusentals hushåll har varit strömlösa under förmiddagen, i Bergs kommun har över 7000 hushåll varit utan ström.

Elmätare utslagna hos kunder

Orsaken till strömavbrottet i länets södra delar är att det har varit fel på det överliggande ledningsnätet, stomnätet, som sköts av Svenska Kraftnät. Det problemet ska nu vara åtgärdat, vilket innebär att elbolagen Härjeåns och Bergs tingslags elektriska (BTEA), vars kunder har drabbats av störningarna, successivt kommer att kunna återgå till normal drift under dagen.

På lördagskvällen uppger BTEA att strömmen är åter i samtliga områden. Men hos abonnenterna kan det fortfarande vara fel, på grund av att elmätare har slagits ut hos många av kunderna som följd av en så kallad strömspik. Felavhjälpningen kommer att ta tid, då elmätarna måste bytas ut hos varje drabbad kund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.