Ska det byggas mer vindkraft? Och vad tycker du om den ekonomiska kompensationen för vindkraften? Hör vad några Strömsundsbor svarar i klippet ovan. Foto: SVT

Strömsundsbor vill se högre vindkraftsersättning: ”Mer ska gå tillbaka till bygden”

Uppdaterad
Publicerad

Meningarna om vindkraft går starkt isär i länet, till exempel Strömsunds kommun, där vindkraften ju byggts ut rejält. Hör vad några kommuninvånare tycker i klippet ovan.

När Havsnäs vindkraftspark i Strömsunds kommun invigdes 2010 var den både den första vindparken i kommunen och den största landbaserade vindparken i landet. Sedan dess har utbyggnaden fortsatt i Strömsunds kommun liksom på många andra håll i länet.

Men nu börjar många känna att det är nog. Även om vindkraften behövs för den gröna omställningen är frågan om inte utbyggnaden nu ska ske någon annanstans. Det menar till exempel Ragunda kommun som i våras satte stopp för fortsatt vindkraftstutbyggnad.

I Krokom och Strömsund ska man nu revidera sina vindbruksplaner, så hur eventuell utbyggnad av vindkraften kommer att se ut där är oklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.