Här kommer deltagarna att få vada över Foto: SVT

Här får vandrare lära sig om säkerhet på fjället

Uppdaterad
Publicerad

De svenska fjällen lockar allt fler besökare och andelen oerfarna fjällvandrare ökar. Många av dem underskattar hur snabbt vädret kan slå om och fjällräddningen gör allt fler utryckningar. I helgen anordnas Strövtåg Fjällfestival med fokus på fjällsäkerhet.

Det är första gången som festivalen arrangeras och baslägret är i Ottsjö i Åre kommun:

Sofie Werner är en av initiativtagarna till Strövtåg Fjällfestival Foto: SVT
Fjällsäkerhet

– Vi vill dela vår glädje och inspirera andra människor att komma ut på fjället – på ett roligt och säkert sätt, säger Sofie Werner, arrangör.

Fokus på fjällsäkerhet

Den snabbt växande besöksnäringen ställer hårdare krav på säkerhet. Bland annat kommer fjällräddningen vara på plats och hålla en föreläsning.

– Det kommer fler och fler till fjällen som man märker inte har så mycket erfarenhet och kunskap. Syftet med festivalen är att få ut fler människor i fjällen på ett säkert sätt, säger Sofie Werner, arrangör.

Flera workshops och föreläsningar

Drygt 40 deltagare från olika delar i landet har anmält sig. En av de är Christina Andersson från Stockholm.

Christina Persson har åkt upp från Stockholm till Ottsjö för att vara med. Foto: SVT

– Jag ser framemot att få lära mig hur man torkar mat och få mera information om fjällsäkerhet, säger Christina Andersson.

Festivalen pågår lördag och söndag.

Hör mer om vad som händer på kursen och se bilder i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjällsäkerhet

Mer i ämnet