Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se AI-baserade studievägledaren Kim hjälpa SVT-reportern att hitta ett jobb i Kluk. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Studievägledning med hjälp av AI – ”Kim” visades upp på mässa i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler exempel på hur artificiell intelligens (AI) kan användas i framtiden börjar visas upp. På en IT-mässa i Östersund under torsdagen visades hur till exempel ungdomar skulle kunna få studievägledning med hjälp av AI:n Kim.

– Det vi visar upp här idag är en prototyp, men det är inte långt från en färdig lösning. Det handlar om att träna den på specifikt det som en kund vill ha, säger Örjan Johansson, skolansvarig på Atea.

Man poängterar att det handlar om ett komplement, inte en ersättning för ett verkligt möte med en studie- och yrkesvägledare. Men vi kommer se allt mer av denna teknik överallt menar Örjan Johansson.

– Man måste förhålla sig till det – det är där vi är nu. Det handlar mer om att fundera över hur, och i vilka verksamheter man kan nyttja sig av det, än själva tekniken.

Se mer om vad AI:n Kim kan göra i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.