Anders Häggkvist (C) och Lars-Gunnar Nordlander (S). Foto: Björn B Schäfer/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Blocköverskridande styre i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna som bildar majoritet i Härjedalens kommun de kommande fyra åren.

Idag presenterades den nya politiska ledningen i Härjedalens kommun. Det blir ett blocköverskridande styre med S, C och M. De får en stabil majoritet då de tillsammans har 21 av de 31 platserna i kommunfullmäktige.

Centern och Socialdemokraterna kommer att inneha posten som kommunstyrelsens ordförande två år vardera.

Det sittande kommunalrådet Anders Häggkvist (C) fortsätter som kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen de närmaste två åren. Lars-Gunnar Nordlander (S) får posten som kommunstyrelsens vice ordförande. Efter två år blir det byte.

Zetterström Bäcke inte med i nya ledningen

Tidigare kommunalrådet och nuvarande oppositionsrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S) finns inte med i den nya politiska ledningen.

– Det är tråkigt att inte få vara med längre och kunna påverka, men det är så här dom har valt nu under förhandlingarna, säger hon till SVT.

Hon fortsätter:

– Det är tråkigt också ur en jämställdhetssynpunkt att kvinnorna blir åsidosatta.

Tog 81 dagar

Härjedalens kommun blev den kommun i länet som tog längst tid på sig, 81 dagar, att bilda en majoritet.

Egentligen skulle en ny kommunstyrelse ha valts av kommunfullmäktige i måndags, men så blev det inte. Det kommer nu att ske vid ett extra sammanträde med kommunfullmäktige den 10 december.

Den senaste mandatperioden

Efter valet 2014 bildade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Vox Humana ett majoritetsstyre. I slutet av 2015 lämnade Vox Humana detta styre och S och V fortsatte då att styra i minoritet. Detta styre upplöstes på försommaren 2016 då kommunstyrelsen inte beviljades ansvarsfrihet bland annat på grund av ett stort budgetunderskott hos främst socialförvaltningen.

Styrde i minoritet

Då bildades ett nytt minoritetsstyre med tre partier: Centerparitet, Moderaterna och Liberalerna. Anders Häggkvist (C) från Vemdalen valdes till kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Moderaterna – 4 mandat

Centerpartiet – 7

Liberalerna – 1

Kristdemokraterna – 1

Socialdemokraterna – 10

Vänsterpartiet – 2

Sverigedemokraterna – 2

Landsbygdspartiet – 3

Vox Humana  – 1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.