Svante vägras försäkring

Uppdaterad
Publicerad

Svante är snart fyra månader gammal och frisk som en nötkärna och utvecklas precis som barn ska. Men hans föräldrar vägras teckna barnförsäkring.

När han föddes hade han gulsot och fick därför ljusbehandling en dag på Östersunds sjukhus, sedan var gulheten helt borta.

Hans föräldrar har ansökt om att teckna en barnförsäkring hos Länsföräkringar. Men det nekas dom, anledningen är att Svante har haft gulsot.

Barnläkaren Kari Arhimaa på Östersunds sjukhus säger till mittnytt att även andra föräldrar berättat om liknande upplevelser.

60 procent av alla fullgångna och friska barn som föds utvecklar gulhet dom första dygnen. 5 procent av dessa är så gula att de behöver ljusbehandling. Därefter blir alla friska.

– Om de ljusbehandlats, inte har någon annan bakomliggande sjukdom och inte har haft väldigt höga värden, så finns de ingen risk för framtida men.

Svante fick en lindrig gulhet under sitt andra levnadsdygn. Hans värden låg precis på gränsen för om han skulle ljusbehandlas eller ej.

– I Sverige har vi inte haft barn som fått hjärnskador på grund av gulhet på många, många år. Och då föds det över 100 000 barn varje år, fortsätter Kari Arhimaa.

Länsförsäkringar säger till mittnytt att man behandlat ärendet korrekt. Föräkringsbolagets läkare har satt riktlinjen att gulsot kan vara en riskfaktor. Det behövs en observationstid före det går att teckna en full försäkring. För Svante handlar det om sex månader.

Mer om det här ser du i mittnytts kvällssändning.

”Gulsot” hos spädbarn

Alla nyfödda barn har förhöjda nivåer av ämnet bilirubin i blodet strax efter födelsen.

Det är bilirubinet som färgar huden gul hos en del av de nyfödda. Den här typen av gulsot har dock inget med leversjukdom att göra.

Barn bildar i fosterlivet rikligt med röda blodkroppar och när dessa dör och faller sönder bildas bilirubin av blodets röda färgämne. Detta är en helt naturlig process men det nyfödda barnets lever klarar inte av att ta hand om ämnet utan det samlas i blodet.

Vid väldigt höga nivåer kan bilirubinet skada hjärnan. Detta undviks genom att ljusbehandla barnet. Behandlingen förvandlar bilirubinet så att det kan utsöndras i urinen.

Källa: www.growingpeople.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.