Läkare via skärm – lösningen för glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

Prislappen för sjukvården i Norrland blir allt högre. Norrlandspolitikerna söker efter lösningar för att ge en rättvis vård.

De ledande Norrlandspolitkerna träffades i Regionförbundet för att bland annat diskutera hur man ska ha råd med en rättvis sjukvård i hela norrland. Svårt med tanke på att alla fyra -  region Jämtland Härjedalen, VästeRnorrlands, Norrbottens- och Västerbottens landsting redovisar underskott på över 200 miljoner. Här . Västerbotten förespråkar sin modell med telemedicin.  Fler orter ska kunna nå en doktor via en skärm.

– Man kan komma med ganska avancerad sjukvård nära patienterna och slipper resorna. Där vi telemedicin, i Slussfors, så är de mycket nöjda  , säger Peter Olofsson (S), landstingsråd i Västerbotten.

Det handlar om att jaga kronor.

När det gäller Norrbotten så tittar vi bland annat på patientavgifter och när de gäller Västerbotten hur vi kan jobba över länsgränserna. Redan idag har vi dirigering över gränsen när det gäller ambulanser, säger Ann-Marie Johansson (S), regionråd i Jämtland Härjedalen.

Kostnaden för stafettläkare är  ett gemensamt problem. När det gäller rekrytering av läkare så är läkarutbildningen viktig.  Umeå universitets krav på att få betalt för de  läkare som utbildas på sjukhusen i de fyra länen  oroar.

– Vi planerar  att träffa utbildningsministern för att diskutera den regionaliserade läkarutbildningen, säger Maria Stenberg (S) regionsråd Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer