Svenska kyrkan drabbades av fem inbrott

Publicerad

Många drabbades när den så kallade Laxsjöligan gjorde inbrott runt om i länet. Krokoms pastorat är en av de drabbade.

I videon ovan berättar kyrkogårdschefen Joachim Reineke om det.

I polisens digra förundersökning syns flera drabbade. Både privatpersoner och företag har blivit bestulna på skotrar, fyrhjulingar, verktyg och annat. Även Svenska kyrkan omnämns i förundersökningen. I ett passage står det om en myggfångare som hittades i en av de nu misstänktas hus.

I ett av de första förhören säger den misstänkta att den är stulen och kommer från Föllinge kyrka. När förhörsledaren frågar om det är den misstänkte själv som har stulit den blir svaret: ”Vi kan säga det”.

I senare förhör ändrar den misstänkte sig och säger: ”Jag köpte den av en person men jag visste att den var stulen”.

SVT kontaktade Krokoms pastorat för att höra mer.

Hade totalt fem inbrott

– Mellan juni 2018 och januari 2019 hade vi totalt fem inbrott, säger kyrkogårdschefen Joachim Reineke.

Inbrotten skedde i Näskott, Föllinge och Offerdal. Nästan inget av det som stals har återfunnits. En gammal slagborr och så myggfångaren är det som kyrkan fått tillbaka.

Har ni lärt er något av det här?

– Ja, det har vi. Vi har försvårat för tjuvar att komma in. Bytt portar, förbättrat lås, det finns något extra larm inmonterade, säger Joachim Reineke

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.