Brist på resurser är en viktig orsak till att Special Olympics ställs in, enligt Johan Strid, generalsekreterare för Svenska Parasportförbundet. Foto: Naina Helén Jåma, TT

Sverige ställer in Special Olympics i Åre och Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget Special Olympics i Åre och Östersund nästa vinter. Svenska parasportförbundet beslutade på torsdagskvällen att stoppa förberedelserna, av ekonomiska skäl.

Tävlingarna som går under namnet Special Olympics World Winter Games 2021, var tänkta att genomföras i Åre och Östersund i Jämtlands län.

På torsdagskvällen tog parasportförbundet beslutet att inte fullfölja. I ett pressmeddelande uppges att eventet inte har kunnat samla de resurser som krävs.

– Det hade varit stort att få stå som värdar för den här tävlingen, säger Johan Strid, generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Tre skäl till beslutet

Tre skäl ges som motiv till beslutet. Det går inte att genomföra arrangemanget på helt kommersiella grunder. Inget statligt stöd ges för enskilda event som detta i Sverige, enligt parasportförbundet. Och stödet som arrangemanget har utlovats av Special Olympics International har inte kommit i tid.

Regionen får ros

– Låt vårt nederlag fungera som startskott för den kraftsamling som krävs, idrottens kraft har en enorm potential och då inte minst för våra målgrupper. Om vi alla hjälps åt så som vi är så bra på så kan en stor förbättring bli verklighet för en av samhällets svagaste målgrupper. Regionen i Jämtland Härjedalen har verkligen sett och bekräftat potentialen som finns, nu hoppas vi att även politiker på riksnivå ska se samma möjligheter och agera därefter, säger Johan Strid, generalsekreterare, i pressmeddelandet.

Special olympics

Special Olympics är främst inriktat på bredd- och motionsidrott för barn och unga

med intellektuella funktionsnedsättningar. Avsikten är att ge dem en möjlighet att,

oavsett förmåga, visa sitt rätta jag genom att göra sitt bästa.

Källa: specialolympics.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.