Bristerna som Ivo kritiserar gäller framförallt kompetens och bemanning på äldreboenden. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kritik mot covidvård av äldre i Åre

Publicerad

Socialnämnden i Åre kritiseras av IVO, som slår ner på många punkter. Bland annat dålig journalföring och bristande hantering av mediciner. Morfindoser förvarades tex i personalens kylskåp.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat 98 särskilda boenden runt om i landet hur förutsättningarna har sett ut för att bedriva en god vård av de som drabbats av covid-19.

Två av boendena ligger i Åre kommun och det är ingen munter läsning i rapporten från IVO.

Några av bristerna i Åre:

• Dåliga förutsättningar för att ge en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård.

• Brister i hälso- och sjukvårdsjournalerna.

• Patienter har fått injektioner av morfin utan att sjuksköterska varit på plats.

• Medicinsk vård i livets slutskede har påbörjats efter beslut enbart av sjuksköterska.

• Personalbrist har gjort att patienter avlidit i ensamhet.

• Riskfylld och olämplig förvaring av morfindoser – förvarades i personalens kylskåp.

Socialnämndens ansvar

IVO skriver vidare att vårdgivaren (socialnämnden i Åre) har ett ansvar för att det finns förutsättningar för att vård ska kunna ges i enlighet med gällande bestämmelser.

Förklara bristerna

IVO begär nu att socialnämnden i Åre ska förklara de brister som IVO konstaterat och redogöra för hur de ska åtgärdas. Senast den 15 mars ska ett svar ha inkommit till IVO, annars kan de tvingas ta beslut om föreläggande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.