Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter Fredrik Eliasson ger en lägesrapport från Frösön: ”Har börjat utrymma byggnaden”. Foto: SVT

Misstänkt pulver ska undersökas – byggnad evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten evakuerade på torsdagseftermiddagen personer som befunnit sig i en byggnad på Frösön i Östersund sedan förmiddagen, när ett företag som finns på adressen tog emot ett brev som innehöll ett okänt pulver.

– Det är ett 30-tal som har uppehållit sig i byggnaden under dagen, och ungefär hälften av dom misstänks eventuellt vara kontaminerade av pulvret. De som inte misstänks vara kontaminerade håller på att evakueras nu, rapporterade SVT:s reporter på plats, Fredrik Eliasson vid 15-tiden på torsdagen.

De personer som misstänks ha kommit i kontakt med pulverbrevet duschades och sanerades innan de fick lämna platsen.

Enligt Östersunds-Posten befann sig tre klasser från Arnljotskolan på Frösön i byggnaden dit polisen och räddningstjänsten larmades under torsdagen. Eleverna ska ha fått klartecken att bli hämtade av sina vårdnadshavare.

Okänt pulver i brevet

Företaget som har lokaler i den nu avspärrade byggnaden fick på torsdagsförmiddagen ett brev med en lapp, där det stod något om ”anthrax”, det engelska namnet för mjältbrand. Dessutom innehöll brevet ett okänt pulver.

Vid 16-tiden var det fortfarande inte fastställt vilket ämne det rör sig om i brevet, och det var vänteläge på platsen, enligt polisens presstalesperson. Polisens nationella bombskydd i Stockholm har kallats till Frösön för att kontrollera om ämnet är explosivt. Bombskyddet beräknas komma till platsen under torsdagskvällen.

Polisen har i ett initialt skede inlett en förundersökning om olaga hot mot grupp.

Drabbade erbjuds antibiotika

Det 15-tal personer som befunnit sig på samma våningsplan som försändelsen med pulvret har alla sanerats. Det innebär att de duschats med tvål och vatten och fått nya kläder.

De erbjöds antibiotika och fick träffa en läkare på plats på Frösön. Därefter fick de åka hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer