Smältande glaciärer i Jämtland Foto: SVT

Sylglaciären minskade 50 meter på två år

Uppdaterad
Publicerad

Lantmäteriet kartlägger just nu glaciärerna i Sverige. Kartläggningen visar att glaciärerna minskar snabbt.

Att glaciärerna i Sverige smälter är kanske ingen nyhet. Det har flera forskningsrapporter slagit fast tidigare. Men Lantmäteriet kartlägger ändå alla glaciärer med hjälp av laserskanning från flygplan. Nu visar skanningen på att glaciärerna minskar snabbt.

– Helagsglaciären har retirerat 20 meter på sina ställen, på ett år, säger Björn Olander, kartingenjör vid Lantmäteriet till SVT Nyheter Jämtland. Jämförde flygbilder från 2013 med laserdata 2014.

För Sylglaciären ser det inte bättre ut.

– Där jämförde vi flygbilder från 2012 med laserdata från 2014, säger Björn Olander. Vi kan se att Sylglaciären har minskat med uppåt 50 meter på sina håll, på två år.

– Men flygbilder från Sylglaciären 2008 och 2012 är ganska likvärdiga, så det är efter 2012 som minskningen har skett.

Bilderna visar hur Sylglaciären har minskat. Bilden till vänster är en flygbild tagen 2012, bilden till höger är en laserskannad bild av glaciären. Tittar man noga ser man att glaciärkanten har förflyttat sig västerut mellan åren. Foto: Lantmäteriet

Syftet med flygskanningen är att förbättra fjällkartorna, för terrängen kan förändras drastiskt när en glaciär smälter.

– Laserbilderna gör fjällkartan ännu mer tillförlitlig och är bra underlag för exempelvis miljöforskare. Det är bland annat lättare att skilja snö från is och därmed se vad som verkligen är en glaciär, säger Björn Olander, vid lantmäterier.

I höst ska förhoppningsvis det som återstår av kartläggningen göras. Det är delar av norra Jämtland, södra Lappland och hela Sarek som återstår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer