Syriska familjen vill nu lämna Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De fyra Syriska systrarna och deras sjuke far tvingades lämna sjukhuset i Östersund på fredagskvällen. De är inte nöjda med lösningen att deras far nu lagts in på ett vårdboende.

Nu är fadern inlagd på Närvårdsavselningen i Strömsund. De fyra döttrarna, som står väldigt nära sin Alzheimerdrabbade far, vill sköta om honom själv och vägrar att återvända till den anvisade lägenheten i Strömsund. En av de fyra systrarna, Gamile Baghdadi, säger på knackig engelska att de tvingades ut från sjukhuset.

– Vi känner oss inte säkra här i Sverige. Vår far är mycket sjuk och behöver ständig vård av oss systrar. Om vi inte får byta kommun så vill vi lämna Sverige. Ingen hjälper oss.

De kom till Strömsund via FN som kvotflyktingar den 22 oktober. För några dagar sedan åkte deras far in akut till sjukhuset i Östersund. När han var färdigbehandlad ville familjen inte hem till lägenheten i Strömsund.

Via en tolk beskriver systrarna lägenheten som kall, med sängar som deras far har svårt att sova i och med duschen i ett badkar. Och lägenheten ligger på tredje våningen. Det blir påfrestade lyft för både systrarna och deras far.

Systrarna upplever att ingen lyssnar på deras behov.

– Vi måste få en advokat som för vår talan. Vi vill lämna Sverige om vi inte får mer hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.