Arkivbild. Foto: Johannes Weckström, SVT

Tåg körde på björn i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Tågpersonal på ett tåg anmälde på söndagsförmiddagen att tåget kört på en björn öster om Sveg, nära Älvros station.

Polisens kommunikatör Börje Öhman rapporterar att anmälan kom strax efter tiotiden på söndagen, och att krocken skedde i Svegstrakten. Enligt tågpersonalen var det sannolikt att björnen skadades.

– Det var ett av våra persontåg som kolliderade med björnen, berättar Peter Ekholm som är vd på Inlandsbanan för SVT.

Tåget var på väg från Östersund till Mora.

– Ungefär fem kilometer innan Älvros station i Härjedalen såg lokföraren två björnar, två fjolårsungar, på spåret. Han signalerade och bromsade och den ena björnen sprang iväg, men den andra gjorde ”en gir” och kom tillbaka och träffades av tåget. Sedan försvann även den, säger Peter Ekholm.

Fick avlivas

Lokföraren larmade då polisen. Skadade björnar kan vara mycket farliga, och polisen kontaktade särskilt utbildad personal för kontrollera om djuret dött i kollisionen, var skadat och måste avlivas, eller om det trots allt klarat sig.

På söndag eftermiddag meddelar polisen att björnen, en fjolårshona, har avlivats av eftersöksjägaren. Björnhonan var så allvarligt skadad att hon måste avlivas. På grund av sin låga ålder så hade honan inga ungar, och uppdraget kunde genomföras utan problem.

Illa berörda

Det var ingen av passagerarna som såg själva olyckan.

– Men de reagerade förstås när tåget började tuta våldsamt och bromsa, säger Peter Ekholm. De som sedan hann se den skadade björnen blev förstås illa berörda.

Ingen ombord på tåget skadades. Inte heller tåget fick några skador så det kunde fortsätta mot Mora.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.