Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En större insats från räddningstjänsten pågick under fredagskvällen mellan Järpen och Undersåker efter en olycka mellan en lastbil och ett tåg. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Tåg och lastbil i olycka väster om Järpen – kvinna i 20-årsåldern död

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 20-årsåldern dog i en krock mellan ett tåg och en lastbil strax väster om Järpen under fredagseftermiddagen.

Både räddningstjänst, ambulans och polis ryckte ut till platsen. Det var lokföraren som larmade SOS om olyckan. Inledningsvis var det oklart om det befann sig någon i lastbilen.

Under sen fredagskväll bekräftar polisen att en 20-årig kvinna, föraren av lastbilen, avled på platsen. Anhöriga är underrättade.

Stor trafikpåverkan

Planerade tågavgångar på den berörda sträckan ställdes in, och delar av väg E14 var avstängd fram till 20:45. Trots kollisionen spårade tåget inte ur.

– Visst är många skärrade men de är omhändertagna och får åka buss till sina tilltänkta destinationer, sa Christer Berglund, Affärschef Vy tåg som kör Norrtåg, efter olyckan.

Passagerare togs om hand

Räddningstjänsten var på plats med flera enheter för att hjälpa passagerarna ur tåget.

Jörgen Eriksson, vakthavande befäl på räddningstjänsten, uppger på kvällen att tåget hade över 80 passagerare, och att de som vill skjutsas till hälsocentral i Åre, och erbjudas stöd av kommunens posom-grupp.

Polisen utreder olyckan

Polisens presskommunikatör Urban Isberg uppger att polisen har hållit förhör med bland andra lokföraren, samt gjort nykterhetskontroll.

– Det är en standardåtgärd vid olyckor, och föraren är nykter, säger han.

Vet du om lastbilen stod stilla på rälsen i samband med krocken?

Tåget körde in i lastbilen, men om den stod stilla eller var i rörelse har jag ingen uppgift om.

Tåget kolliderade med lastbilen strax väster om Järpen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.