Foto: SVT

Tågbrist efter alla viltolyckor – avgångar ställs in

Uppdaterad
Publicerad

På grund av det stora snödjupet tar sig älg och ren upp på järnvägen. Det har orsakat extremt många viltolyckor på rälsen under året. Och nu har Vy, som kör åt Norrtåg, kört sönder så många tåg att de tvingas ställa in avgångar.

Normalt sett har Norrtåg tolv tåg som trafikerar Bottnia- och mittbanan, men just nu finns bara åtta att tillgå då resten står på verkstad. Orsaken är extremt många påkörda älgar och renar under året.

– De går på spåret eftersom det är lättare för dem nu när det är så mycket snö. Under januari hade vi 60 påkörningar och bara igår körde vi på fem älgar, säger Tor Kangas, pressansvarig på Vy.

På grund av tågbristen så kommer Vy reducera sin trafik på sträckorna Sundsvall – Storlien samt Umeå – Sundsvall under den här och nästa vecka. Anledningen är att de stora glasfiberdelarna i karossen tar tid att reparera och i vissa fall måste bytas ut helt.

Arbetsmiljöproblem

Vid påkörningar går karossdelar sönder och flera tåg tvingas till verkstaden.

– Man får ett luftläckage in i förarhytten och det blir kallt för lokföraren, så det är en arbetsmiljöfråga, säger Tor Kangas.

Kan man göra något åt alla viltolyckor?

– Man skulle ju kunna tro att viltstängsel skulle hjälpa, men problemet med dem är att älgarna bara kliver över nu när det är så mycket snö. Det som görs är att Trafikverket försöker snöröja extra, men generellt är det lite som kan göras, säger Tor Kangas.

Se hur det ser ut längs med järnvägen utanför Vännäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.