Misstänker bolagsplundring

Täljstensfabriken polisanmäld

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Handöls Stone i Handöl begärdes i måndags i konkurs av två underentreprenörer. Handöls Stone har skulder till ett antal företag och entreprenörerna är oroliga för att ledningen håller på att tömma bolaget.

Det är den gamla täljstensfabriken i Handöl det handlar om. Det senaste året har personalstyrkan minskat till att idag handla om tio personer, inklusive inhyrd personal.

Nu verkar det som om de norska ägarna helt håller på att stänga verksamheten. Just nu monterar norsk personal ned maskinerna som används för brytningen av täljsten. Maskinerna ska sedan fraktas till moderbolagets verksamhet i Norge.

– Det har gått för dåligt, därför ska det avvecklas, säger VD Egbert van de Schootbrugge.

Den sten som de hittat på senare tid är alltför dålig. Enligt ledningen har de varit tvungna att kassera 80 procent av det de hittat direkt på plats och sedan har de fått göra ytterligare en gallring av det som sedan kommit fram till den norska fabriken.

Egbert van de Schootbrugge säger att han inte vet när företaget kommer avvecklas, inte heller i vilken form.

Statligt stöd

Enligt VDn tillhör maskinerna det norska bolaget, något som bestrids av underentreprenörerna. Föregångaren Handöls Täljsten AB fick 1,2 miljoner i företagsstöd  av länsstyrelsen, pengar som bland annat var till för investeringar i maskiner och gick till det lokala bolaget.

Till Radio Jämtland säger van de Schootbrugge att koncernen tillfört Handöls Stone över tio miljoner norska kronor de två senaste åren och att verksamheten hittills i år gått med 3 miljoner i förlust.

Bolagsplundring

Igår anmäldes ledningen för bolagsplundring av underentreprenörerna. Misstanken gäller bortforslandet av maskinerna och även farhågor att de täljsstensblock som har brutits ska fraktas bort.

– Det är tragiskt för byn det som händer. Vi ställer oss frågande till uppgifterna att det har tagit slut på sten, säger Bengt Jonsson som hyr ut elektriker till Handöls Stone.

Han har själv ett krav på 100.000 kronor på Handöls Stone. Ytterligare två lokala underentreprenörer har krav på tillsammans 300.000. Men det finns fler företag som kan tänkas ha krav.

Bland ortsbefolkningen är man oroliga för att det här är slutet på en epok, men det finns också förhoppningar om att ett annat bolag är villigt att ta över. Därför är det extra allvarligt om maskinerna försvinner från Handölsfabriken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.