Arkivbild Foto: Marie Selander, SVT

Tänndalen öppnar upp liftarna under långhelgen

Publicerad

Vi är mitt uppe i en pandemi som vi ännu inte sett slutet på. Samtidigt vankas det långhelg och i fjällen är det ordentligt med snö. Då väljer Tänndalens skidanläggning att öppna upp backarna för länsbor.

Sedan början av april har Tänndalen tillsammans med de flesta andra svenska skidanläggningarna hållit stängt. Men från torsdag till lördag öppnar Tänndalen upp utförsåkningen. En lift och fyra backar kommer hållas öppna för skidåkare.

Anläggningschef Rasmus Bent berättar hur man resonerar:

– Utifrån förutsättningar har vi möjlighet att öppna upp. Det är mycket snö, vi har hållit stängt under påsken för att inte belasta sjukvården och nu vill vi ge chansen för bybor och länsbor. Många bor ju här på grund av skidåkningen och nu kan vi dessutom hjälpa till och bidra till bygden, säger han.

Försiktighetsåtgärder

För att minska risken för smittspridning kommer det bland annat finnas avståndsmarkeringar, handsprit i allmänna lokaler och besökarna uppmanas att köpa liftkort online.

Dessutom skriver anläggningen att liftarna endast hålls öppna för länsbor.

– Och skidåkning är ju inte smittspridande, säger Rasmus Bent.

Hur ska ni säkerställa att endast länsbor kommer besöka er?

– Det säkerställer inte vi, det är individens ansvar. Det är ju den linjen vi har i Sverige.

Glada tillrop på byn

Hälften av intäkterna från helgen kommer skänkas till Härjedalens skateboardklubb som ska bygga en skatepark i Funäsdalen.

Enligt Rasmus Bent har de första reaktionerna varit positiva.

– På byn har vi fått flera glada tillrop, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.