Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här gör ju det möjligt att kunna åka på semester med hela familjen” – hör Johan Östberg, pappa till Ted om vad det betyder att det finns anpassade backar och liftar för de med funktionshinder i videon ovan. Foto: Eva Danielsson/SVT

Tänndalens IF har byggt backe för funktionshindrade: ”En lycka att få se någon åka skidor igen”

Publicerad

I flera år har Tänndalens Idrottsförening projekterat för att bygga en backe för funktionshindrade. Nu är allt klart.

– Det betyder mycket för den här lilla byn, säger ordföranden Rasmus Bent.

Sju miljoner har satsningen kostat, pengar som föreningen fått från Allmänna arvsfonden, privatpersoner och företagare i bygden. Belysningen och möjligheten att stänga en yta är viktig.

– Lyckan att få se någon som får komma på skidor igen, som kanske inte har haft möjlighet, med den här funktionella skidåkningen. Det betyder supermycket och också för föreningslivet att kunna träna både under dagtid och kvällstid, säger Rasmus Bent, ordförande i Tänndalens IF.

Ted, 9, far ner för backarna i sitski

Johan Östbergs nioårige son Ted föddes för tidigt och fick en hjärnblödning. Men Ted hänger gärna med i backarna i sin sitski, som närmast kan beskrivas som en stol på skidor:

– Allt, säger Ted på frågan om vad det är som är kul.

– Det är otroligt viktigt att möjliggöra för alla att kunna åka skidor, säger pappa Johan.

Hör mer om satsningen och häng med 9-årige Ted nerför backarna i Tänndalen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.