Som arrangör måste man tänka på alla eventualiteter. Foto: SVT Jämtland

Tävlingen som får Skålan att leva upp

Publicerad

På lördagen inträffar årets stora begivenhet i byn Skålan i södra Jämtland. Då hålls det traditionella kraftprovet Cypakutsi. Och byn sjuder av liv som aldrig annars.

Cykling, paddling, kutning och simning. Detta är de fyra delgrenarna i Cypakutsi, som i år avgörs för 23:e året,. Deltagarna får själva avgöra om de ska ingå i ett lag där där var och en tar en varsin sträcka. Eller om man ensam vill klara av alla delgrenar.

Även om det här först och främst är en folkfest så får arrangemanget lite extra stjärnglans av att längdåkarna från Åsarna brukar vara med. I år återfinns exempelvis Teodor Peterson och Jens Burman i startfältet.

Är det inte lite fusk om de ska tävla mot glada amatörer?

– Visserligen uppmärksammas segrarna. Men i övrig har det ingen betydelse var man kommer. Festen på kvällen är minst lika viktig, säger arrangörern Mimmi Backskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.