Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meya Nilsen och Wilma Lindgren visar upp sin koppelhållare till skotern – se fler uppfinningar i klippet ovan. Foto: Moa Lindberg/SVT

Teknikmässa på Vattudalsskolan i Strömsund – elever visar sina uppfinningar

Uppdaterad
Publicerad

Hammare med värme eller varför inte en hårdplastskärare? Det är några av uppfinningarna som visades upp under teknikmässan på Vattudalsskolan. Det är elever från årskurs 9 som arbetat med sina egna uppfinningar under tekniklektionerna.

Det är för första gången på tre år som teknikmässan anordnas på Vattudalsskolan – efter ett uppehåll pågrund av pandemin.

Elever från årskurs 9 har klurat på problem eller behov i deras vardag. Utifrån det har de undersökt vad det finns för lösningar och om en ny uppfinning är lösningen på deras problem. Nu presenterades 18 prototyper på mässan.

– Vi har fått planera väldigt mycket. Vi har också lärt oss problemlösning och om marknadsföring. Det har varit kul att testa, säger Gosia Kuchta som tillsammans med tre andra har uppfunnit en hårdplatsskärare.

Hemlig jury

Allt från täcke med magneter till droppfri kopp ställdes ut. Under mässan gick även en hemlig jury runt för att kora bästa monter, produkt och design.

– Bästa monter blev gruppen som hade gjort en diskbar vattenflaska, säger Eva Jonsson.

Se vattenflaskan och fler av elevernas uppfinningar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.