Renskötaren som sadlade om till författare

Uppdaterad
Publicerad

Renskötaren Martin Persson i Tåssåsen sameby har sadlat om till författare. I dag har hans andra bok release. Vi har varit och träffat honom.

– Om temat i den första boken är hämnd så är väl temat i den här boken girighet. Det är väl egentligen två berättelser som vävs samman till en, det är en annorlunda berättelse. Här blir det hopp mellan dåtid och nutid, säger Martin Persson.

Han har tre olika jobb idag. Han är lärare på skolan i Hallen, renskötare och författare. Dessutom är han fyrabarnsfar och det är knappt någon lugn stund efter jobbet hemma.

– Ja, man har fullt upp. Det går, så går det väl att säga. Dygnet har 24 timmar och sömn är överskattat, det är bara köra på.

Du är lärare, renskötare och författare. Vilket av de yrkena tycker du är bäst?

– Drömmen vore ju att kunna minska från tre jobb till två. Då vet jag själv vilken kombination jag helst vilja ha. Ute till fjälls är det bästa, och så tycker jag om att skriva. Att kombinera dom två skulle vara perfekt.

Försäljningstoppen i Jämtland

Första boken skrev Martin Persson på kvällar och nätter när barnen sov. När han började med andra boken tog han tjänstledigt från lärarjobbet. Och hans första bok låg på försäljningstoppen i Jämtland.

– Visst, man är väl ingen Läckberg ännu men jag är nöjd, det är jag. Särskilt när det inte varit någon reklam eller marknadsföring utan den har sålt utifrån ”mun till mun”-metoden.

Inspirationen hämtar han från sina favoritförfattare.

– Det är väldigt blandat men gillar väldigt mycket Jon Espens böcker och Peter Robinsons. Där ser till jag att skaffa allt nytt som kommer, de två är favoriterna.

Men Martin Persson har även läsare utanför länsgränsen.

– Alltifrån Karesuando i norr till Idre i söder hör dom av sig, och uppskattar det dom läst. Det är roligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet