Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Landösjön odlas sedan länge röding i öppna kassar. Detta vill nu Kammarkollegiet sätta stopp för då man menar att det finns bättre teknik i dag. Foto: Halvard Alvik

Tillståndet för Landösjöns fiskodling uppe för prövning

Publicerad

Kammarkollegiet vill att Mark-och miljööverdomstolen river upp det tillstånd som fiskodlingen i Landön har.

– Att odla i öppna kassar är inte lämpligt i Landösjön, nära Långan, säger Peter von Wowern, enhetschef på Kammarkollegiet.

Fiskodlingen i Landön, Krokoms kommun startade för drygt 20 år sedan. Med jämna mellanrum har tillståndet för odlingen förnyats och i viss mån förändrats.

Det tillstånd som företaget Svensk Fjällröding har, löpte ut i maj, och därför ansökte man om ett nytt. Det fick man också från Mark-och miljödomstolen, men via Högsta domstolen har den statliga myndigheten Kammarkollegiet fått igenom en prövning igen. I Mark-och miljööverdomstolen.

Att Landösjön rinner ut i den Natura 2000 skyddade Långan är en viktig aspekt, menar Kammarkollegiet.

– Vi menar att det finns risker för utsläpp i Långan, säger Peter von Wowern.

Svensk Fjällröding som driver fiskodlingen, vill inte kommentera ärendet förrän Mark-och miljööverdomstolen kommit med ett beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.