Två företag i Åre krävs på sammanlagt 850 000 kronor. Tillväxtverket anser att de fått stora belopp i coronastöd. Foto: TT

Åreförtagare krävs på flera hundra tusen – fick för mycket permitteringsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Två företag i Åre krävs på sammanlagt 850 000 kronor i statligt stöd som betalades ut under pandemin. Enligt Tillväxtverket byggde ansökningarna på felaktiga uppgifter.

Coronaviruset slog hårt mot företag i landet. För att kunna behålla personal ansökte många om så kallat permitteringsstöd. Personalen skulle få minskad arbetstid mot en viss löneminskning.

Uppfyller inte kraven

Tillväxtverket kräver nu tillbaka 850 000 kronor från två företag i Åre. Skälet är att flera anställda inte uppfyller kraven för stöd. Det framgår av de beslut som Tillväxtverket fattat.

Var inte anställda

Myndighetens kontroller visar att flera anställda inte gick ner till den tjänstgöringsgrad som angavs i ansökan. Ett företag har dessutom ansökt om stöd för personer som inte var anställda under den aktuella perioden. 

Enligt Tillväxtverket har båda företagen fått möjlighet att redovisa uppgifter som styrker de utbetalda beloppen. Några sådana uppgifter har dock inte sänts in till myndigheten från företagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.