Brunkullan mäts, vägs och kartläggs

Titta, en brunkulla!

Uppdaterad
Publicerad

Jämtlands landskapsblomma är ju Brunkullan, en hotad art som man försöker att rädda. Nu ska nya metoder testas för att få den känsliga orkidén att överleva.

Den är endemisk, Brunkullan. Det betyder att den bara finns lokalt, fem tusen i Jämtlands län och lika många i Dovre i Norge. Den mest väldokumenterade platsen ligger i Mo, där Paul-Martin räknat orkideerna sedan 70-talet.

Fröodling inte det lättaste

Det är bara på 20 platser i hela länet som den anses vara riktigt livskraftig.

Nu är det dags för årets inventering, med hjälp av GPS och ett rutnät Men dessutom ska länsstyrelsen testa en ny metod för att se vad som gör att den trivs. Det ska mätas vegetationshöjder och förnadjup. Kanske ger det ett recept på brunkullamarker.

Doftar vanilj

Det har gjorts försök att dra upp brunkulla från frön, ett grepp som kräver dispens eftersom den rara växten är fridlyst.

– Det har dessutom visat sig väldigt komplicerat, efter tolv år blommade den första, berättar miljövetaren Moa Breivik.

Brunkullan, som på engelska heter Black Vanilla Orchid, alltså svart vaniljeorkidé på grund av att den luktar vanilj, är en känslig blomma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.