Två sjuksköterskor i Östersund anmäls till Ivo för att de tagit överblivna vaccindoser. Foto: Johan Nilsson, TT

Tog överblivet vaccin –anmäls till IVO

Publicerad

Östersunds kommun har anmält två sjuksköterskor till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att de tagit vaccin mot covid-19 utan läkarordination.

Det var i oktober som de båda sjuksköterskorna skulle vaccinera äldre på ett särskilt boende i Östersunds kommun. När samtliga av de boende hade fått sin tredje dos covidvaccin, var det tre doser över.

Istället för att slänga vaccinet beslutade sjuksköterskorna att vaccinera varandra och de frågade ocksåI chefen på boendet om hen ville ha en vaccinspruta, vilket hen sa ja till.

Regionen polisanmälde

Region Jämtland Härjedalen polisanmälde sjuksköterskorna för urkundsförfalskning eftersom det inte fanns någon läkarordination på att sprutorna skulle ges och att ingen av dem hörde till den grupp som skulle få vaccin vid tillfället.

Eftersom det gjorts en polisanmälan har kommunen nu också anmält det hela till IVO.

Ville inte slänga vaccin

De båda sjuksköterskorna agerade i god tro och trodde att direktiven var desamma som under den första vaccineringsomgången – att inga doser skulle gå till spillo.

Ingen av sköterskorna har stängts av eftersom ingen medborgare har blivit utan vaccin och ingen vårdskada har skett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer