Harr, öring och röding är känsliga för höga vattentemperaturer. Foto: SVT

Torkan och värmen slår hårt mot fisken

Uppdaterad
Publicerad

Låga vattennivåer i kombination med höga vattentemperaturen stressar fisken i våra vattendrag. Fler sträckor i strömmande vatten är nu avstängda för fiske, av hänsyn till fiskebestånden.

De fiskarter som drabbas mest vid vattentemperaturen över 18 grader är röding, öring och harr. I kombination med låga vattennivåer så blir stressen för fisken än större.

Flera fiskevårdsområden har därför stängt sina strömvatten för fiske. Det gäller Hotagsströmmen, Lövsjöströmmen, Edsforsen i Hårkan samt delar av Gimån.

Inom Gimdalens fiskevårdsområde har man haft paus i fisket i drygt en vecka. Risken är att fisken blir alldeles för stressad när man fångar och sätter tillbaka den. 

Hantera fisken varsamt

I stora delar av Gimån är det hullinglöst flugfiske som gäller, samt att man praktiserar ”catch and release”. Det betyder att man ska sätta tillbaka all fisk som fångas. I den hanteringen av fisken finns det risk att den blir alldeles för stressad, och i värsta fall dör efter en stund. Fisken behöver varsam hantering.

– I den här värmen är risken att den är för utmattad och tar för stor skada, så därför har vi paus just nu. Det säger Christer Nilsson, fiskevärd i Gimdalen.

Har ni fått mycket reaktioner?

– Ja en del, men samtliga som jag har fått har varit positiva, det säger Christer Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.