Det behövs mer pengar till vägunderhåll menar Trafikverket. Foto: Eva Danielson, SVT

Trafikverket vill ha mer pengar från regeringen till underhåll

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort väntas regeringen presentera nästa infrastrukturplan. Hur pengarna i den ska fördelas är okänt, men Trafikverket vill se mer medel till just underhåll på både järnväg och kanske främst väg.

Trafikverket har skickat in ett så kallat inriktningsunderlag till regeringen inför kommande infrastrukturplan. I inriktningsunderlaget framgår det tydligt att Trafikverket vill se ökade satsningar på underhåll. Så här skriver Trafikverket:

”Behoven av medel för att upprätthålla dagens funktionalitet i termer av hastighet, bärighet och kapacitet, och återta eftersatt underhåll på väg och järnväg, överstiger de befintliga ramarna. På vägsidan går nedbrytningen allt snabbare, och både det låg- och högtrafikerade vägnätet försämras successivt. Sammantaget leder detta till en successiv standardsänkning av både väg- och järnvägsnäten.

Vårda det som finns

Trafikverket skriver att det mesta av både väg och järnvägsnäten är gamla och inte dimensionerat för den trafikmängd som är idag. När infrastrukturen försämras blir det också dyrare att åtgärda. Trafikverket vill också hellre vårda den infrastruktur som finns än att starta nya projekt. Så här skriver man:

”Utifrån givna ekonomiska ramar bedömer Trafikverket att nyttan med att upprätthålla den nuvarande funktionaliteten i infrastrukturen är större än att göra nya investeringar.”

Här kan du läsa hela inriktningsunderlaget från Trafikverket till regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer