Trakasserier inom hotell- och restaurangbranschen under lupp

Publicerad

Hur förhindrar man sexuella och rasistiska trakasserier inom hotell- och restaurangbranschen? Den frågan ska nu forskaren Kristina Zampoukos på Mittuniversitetet ta reda på.

Kristina Zampoukos är doktor i samhällsgeografi vid Mittuniversitetet i Östersund. Nu har hon och hennes kollegor fått 3,7 miljoner kronor av ett försäkringsbolag för att undersöka förekomsten av sexuella och rasistiska trakasserier samt hot och våld inom hotell- och restaurangbranschen.

Är det ett stort problem med trakasserier inom den här branschen?

– Ja, det är det.

Vad kan de utsättas för?

– Det kan röra sig om ovälkomna kommentarer, ovälkommen beröring. Eller att man säger något till någon och att det har rasistiska förtecken, säger hon.

Kvinnodominerad bransch

Inom branschen jobbar många unga, kvinnor och utlandsfödda. Men trots att trakasserier är vanligt förekommande har det inte forskats så mycket om det.

– I Sverige har man forskat ganska mycket inom de traditionella basindustrierna men man har ofta glömt bort de kvinnodominerade tjänstenäringarna, säger Kristina Zampoukos.

Fast nu ska alltså Mittuniversitetet ändra på det.

Vad exakt är det ni  ska göra?

– Det vi vill undersöka är hur både arbetsgivare och personal hanterar den här typen av problem, hur man arbetar preventivt för att förebygga de här problemen. Vi vill försöka få en uppfattning om vilka stategier man använder sig av som redan finns, och hur kan man förbättra de strategier och verktygen som redan existerar.

Forskningen kommer att pågå till och med februari 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer