Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill ta vårt ansvar” – Hör Michael Schahine, vd på Reaxcer, om varför företaget vill köpa all flytande biogas som anläggningen i Gräfsåsen kommer producera. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Transportföretaget Reaxcer i Östersund: ”Vi vill köpa all biogas som anläggningen producerar”

Uppdaterad
Publicerad

Transportföretaget Reaxcer i Östersund säger att man vill köpa all produktion av flytande biogas som den planerade anläggningen i Gräfsåsen utanför Östersund kommer tillverka.

– När vi hörde om projektet så blev vi väldigt intresserade. Vi har tecknat en avsiktsförklaring att köpa all gas så våra åkerier kan använda det i sitt omställningsarbete att köra mer fossilfritt, säger Reaxcers vd Michael Schahine.

Det är ett ökande tryck i åkeribranschen att ställa om till mer fossilfria transporter, berättar Michael Schahine. Elfordon är inte riktigt där ännu, menar han, då det återstår att lösa frågor som räckvidd och laddinfrastruktur. I framtiden tror han dock det kommer handla om en mix, men just nu är biogas ett enklare sätt för att ställa om snabbt.

– Man kan inte bara vänta, någon gång måste vi börja omställningen. Sen har vi ju 650 fordon inom Reaxcer, så biogasen kommer inte räcka till alla. Men ska våra åkerier våga investera i nya fordon måste vi också säkra tillgång på gas, så därför har vi sagt att vi vill köpa allt som kommer produceras i Gräfsåsen, säger Michael Schahine.

Biogasanläggning i Gräfsåsen

En fråga som måste lösas är dock möjligeten att tanka biogas i hela länet, menar Michael Schahine.

– Vi har ju åkerier i hela länet, så möjligheten måste finnas för alla och inte bara i Östersund. Vi jobbar intensivt med den frågan just nu och jag tror vi kommer lösa det.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biogasanläggning i Gräfsåsen

Mer i ämnet