Forskningsprojektet handlar om hur personer med traumatiska minnen reagerar när de exponeras för våldsamma filmer. Foto: SVT Grafik

Oetiskt forskningsprojekt på Mittuniversitet

Publicerad

Ett forskningprojekt på Mittuniversitet i Östersund går långt över gränsen för vad som är etiskt acceptabelt, menar Centrala etikprövningsnämnden – som trots det inte kan stoppa studien.

Forskningsprojektet handlar om hur personer med traumatiska minnen reagerar när de exponeras för våldsamma filmer. Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) skriver att försökspersonerna exponeras för filmer som visar synnerligen svåra kränkningar av människovärdet, som till exempel tortyr och avrättningar. 

Den här typen av studier måste prövas och godkännas etiskt av den regionala etikprövningsnämnden, som bestämmer över vad som får forskas om i Sverige. Projektet blev godkänt. Men efter att en av försökspersonerna hoppat av och hört av sig till nämnden har CEPN granskat projektet och menar att filmerna som visas går långt över gränsen för vad som är etiskt acceptabelt.

Kan inte ändras

Trots det kan projektet inte stoppas. Centrala etikprövningsnämnden har inte någon laglig möjlighet att ändra det regionala beslutet om att godkänna forskningen.

– Det visar på bristen med att vi inte kan överklaga ett positivt beslut. Vi kan bara ändra negativa beslut, säger Jörgen Svidén som är kanslichef på CEPN.

Förtydligande för försökspersoner

Nämnden har däremot godkänt en tilläggsansökan för projektet, som innebär att försökspersonerna i fortsättningen ska få bättre upplysningar om vilken typ av material de kommer utsättas för i forskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.