Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom ponnytrav försöker travsporten tidigt hitta sina kuskämnen. Här ses Elsa Löjdahl, champion på Östersundstravet. Foto: Lena Samuelson/SVT

Travets blivande stjärnkuskar samlade på Wången

Publicerad

Ponnytrav är sportens egen juniorliga och härifrån kommer framtidens stjärnkuskar. Den här veckan återfinns landets bästa ponnykuskar i ett intensivvecka på Wången.

20 av deltagarna har blivit ”champion” på sin egen hemmabana. Ytterligare 20 har valts ut av sin hemmabana.

Förhoppningsvis ska det här göra att de mest lovande kuskarna kallats till lägret på Wången. De granskas nu av travsportens olika celebriteter och det kan vara bra för karriären att få ögonen på sig redan i unga år.

För den oinvigde kan det nästan kännas som två olika sporter, att sätta sig bakom en ponny och att styra ett varmblod i till exempel ett V75-lopp.

– En ponny har mycket närmare till att falla in i galopp. Därför är det en bra träning att börja med ponnytrav, förklarar Alva Persson Lunde från Munkfors i Värmland.

Får träffa olika persona inom travsporten

Och blir det något problem med travandet så får de här tips hur man kan styra upp körningen.

Champion på Östersundstravet är Elsa Löjdahl. Och hon finns så klart också på plats. Och målet är att en dag kunna försörja sig som travtränare.

– Jag tränar i genomsnitt varannan dag och det sker i skogen kring där jag bor, säger hon.

Förutom ren körcoachning för deltagar nu även träffa bland annat hovslagare, veterinärer och hästmassörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.