Fyra personer bröt upp dörren till målsägandes lägenhet och misshandlade honom. Foto: Polisens förundersökning

Tre döms till fängelse efter brutal misshandel i Strömsund

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer åtalades för grov misshandel och grovt hemfridsbrott efter att de brutit sig in i en mans lägenhet och misshandlat honom. Nu döms tre av dem till fängelse.

Det var en natt i början av november som en kvinna och tre män bröt sig in i målsägandes bostad.

Mannen låg och sov när han sedan vaknade av att någon slog honom över näsan med en kofot. I förhör har mannen, som är i 25-årsåldern, berättat att han sedan fick ännu en smäll i ansiktet och att det vitnade för ögonen.

Mannen ska ha försökt fly ut mot balkongen och fick då ett slag i bakhuvudet så att han nästan tappade medvetandet. Han blev sedan slagen flera gånger med en hammare.

Flickvännens skrik skrämde bort gärningsmännen

När en av gärningsmännen slog sönder en fönsterruta vaknade mannens flickvän. När hon skrek försvann gärningsmännen från platsen. Mannen skadades allvarligt och fick uppsöka sjukhus.

Senare under natten hittade polisen målsägandes bankkort och andra tillhörigheter i en bil som gänget färdades i och alla fyra greps.

Tre nekar till misshandel

En av männen har erkänt sig skyldig till misshandel av normalgraden samt hemfridsbrott.

De andra har nekat till att de deltog i misshandeln, och skylt på varandra, men erkänt att de maskerade och utrustade med kofötter, hammare och järnstång bröt sig in hos mannen.

Enligt Östersunds tingsrätt råder det inga tvivel om att alla gärningsmän befunnit sig på platsen och att deras uppsåt med intrånget i mannens bostad var att misshandla honom. Därför döms samtliga nu för grov misshandel och grovt hemfridsbrott.

Kvinnan döms till fängelse i ett år och fyra månader. Mannen i 30-årsåldern döms till skyddstillsyn med speciell behandlingsplan.

En man döms även för rån

En av männen stod även åtalad för rån, försök till grov misshandel, narkotikabrott, vapenbrott och brott mot knivlagen. Denne man döms till fängelse i tre år och fyra månader.

Mannen i 25-årsåldern stod även han åtalad för försök till misshandel, en händelse som ägt rum på en annan plats i landet vid ett tidigare tillfälle. Han döms nu till två års fängelse.

Tillsammans ska alla fyra betala ett skadestånd till målsägande på 30.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.