Många lockas av närheten till naturen. Därför vänder nu siffrorna för inflyttning till länet för första gången sedan 1988. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Trendbrott: Fler som flyttar till Jämtlands län än som flyttar ifrån

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik från SCB visar på positiv flyttrend till Jämtlands län. En förändring som till stora delar antas bero på den rådande pandemin.

– Sedan 2018 har det flyttat fler personer till Jämtlands län från storstadsregionerna än vad det har flyttat personer från Jämtland till dessa regioner. Den huvudsakliga ökningen står Stockholmsområdet för, säger Emma Persson, statistiker och analytiker vid Region Jämtland Härjedalen.

Under 2020 har länet totalt ett positivt flyttnetto.

Jobb i norr

”Är du arbetslös eller funderar på att faktiskt byta jobb, ja då är det ett väldigt bra läge att faktiskt flytta norrut. Därför att där finns jobben. De kommer att finnas där”. Så sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) nyligen i en intervju i Sveriges Radio.

– Uttalandet är en viktig signal som utmanar normen och föreställningen om att det bara är i storstadsregionerna som de attraktiva jobben finns, för så är det ju inte. Jobben och möjligheten till ett hållbart liv finns här, vilket jag tror att allt fler börjat upptäcka. Inte minst sedan det blivit möjligt att jobba på distans, säger Sharre Blomqvist, projektledare vid Region Jämtland Härjedalen i ett pressmeddelande.

Sharre Blomqvist är också ansvarig för inflyttarprojektet ”En attraktiv region” och dess inflyttarportal tasteget.nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.