Personen fick vårdas på Östersunds sjukhus i två dagar efter att denne tros ha andats in ammoniak-ångor. Foto: SVT/Bengterik Busk

Andades in ammoniak-ångor – fick chockreaktion

Uppdaterad
Publicerad

Krokoms kommun har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket sedan en anställd andats in ammoniak från ett gammalt trasigt kylskåp och fått en akut allergisk reaktion.

Det var ett gammalt kylskåp i ett personalrum på arbetsplatsen som gick sönder och började läcka ammoniak. Lokalerna utrymdes och vädrades ut.

Efter samråd med räddningstjänsten och giftinformationscentralen tog ansvarig chef sedan beslut om att verksamheten skulle återupptas.

Anställd fick allergisk chockreaktion

En anställd, som inte varit i lokalerna under dramat med kylskåpet, gick in i personalrummet för att äta sin lunch.

Ett par timmar senare, då personen befann sig på Östersunds sjukhuset i ett annat ärende, fick hen en anafylastisk chock och vårdades sedan på sjukhuset i två dygn.

En anafylastisk chock är en akut allergisk reaktion som uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar på något ämne. Reaktionen kan vara livshotande om man inte får snabb behandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer