Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Trots coronapandemin – villapriserna i Jämtlands län skjuter i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Vem hade trott att en världsomspännande pandemi skulle kunna föra med sig kraftigt ökade villapriser? Men faktum är att de är precis vad som skett.

Enligt siffror från svensk mäklarstatistik så har villapriserna i landet gått upp med 12,5 procent de senaste 12 månaderna. I Jämtlands län är ökningen nästan 21 procent, vilket är mest i hela landet.

– Många har spenderat mer tid i hemmet under det gångna året och man kanske även har jobbat hemifrån. Det har gjort att man är beredd att lägga mer pengar på sitt boende. Det säger Linda Lydén på Mäklarhuset i Östersund.

Stort intresse från övriga landet

Utbudet i länet har dock varit lite mindre under det gångna året än normalt, vilket sannolikt är en corona-effekt. Säljarna har helt enkelt inte varit säkra på att det varit rätt tid att flytta till något nytt, tror Linda Lydén.

Färre objekt, i kombination med låga räntor, kan möjligen ha bidragit till att priserna skjutit i höjden. Och det stora intresset finns inte bara inom länet.

– Det har varit en markant ökning av förfrågningar från storstadsområdena och vi har haft folk från hela landet med på digitala visningar. Allt är av intresse just nu, även gårdar en bit utanför stan. Man söker antagligen en livsstilsförändring, säger Ulf Ringdahl på Fastighetsbyrån i Östersund.

I klippet ovan följer vi med på en husvisning på Frösön och hör hur husköparna John och Hanna upplever marknaden just nu.

Största prisökningarna i landet

  • Riket + 12,5 procent
  • Jämtlands län + 20,9 procent
  • Hallands län + 16,5 procent
  • Västernorrlands län + 15,2 procent
  • Västerbottens län + 14,9 procent

Källa: Svensk mäklarstatistik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.