Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carl-Johan Winblad driver en matbutik i Östersund. Hör honom berätta om frustrationen kring den nya lagen. Foto: SVT

Trots ny lag – handlare fick inte porta snattare

Uppdaterad
Publicerad

I mars i år kom en ny lag som gör det möjligt för butiker att porta enskilda människor som återkommande stjäl eller trakasserar personal. Men hittills har majoriteten av alla ansökningar som lämnats in fått avslag.

Handlaren Carl-Johan Winblad i Östersund är en av dem. I videon ovan berättar han mer.

Varje år stjäls det för miljardbelopp i butiker i Sverige. Det påverkar den enskilda handlaren men stölder drabbar även den personal som jobbar.

– Man förstår nog inte hur jobbiga de här situationerna är. Det kan ju vara påtända personer som kommer in och snattar och som skiter fullständigt i lagar och regler, säger Carl-Johan Winblad som driver en matbutik i Östersund.

72 av 299 ansökningar beviljats

Den nya lagen gör det möjligt för butiker ansöka om tillträdesförbud om det finns risk för att en enskild person kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där.

Fram till sista juli hade totalt 299 butiker ansökt om ett sådant tillträdesförbund. Av dom har 72 fått ett tillträdesförbud 209 fick avslag och i 18 fall avskrevs ärendet. Carl-Johan Winblad är en av dem som fick avslag.

– Motiveringen var att det inte var säkert att den här personen skulle fortsätta med den här typen av brottslighet, säger han.

Åklagare saknar tillräckliga skäl

SVT har sökt den åklagare som beslutade i Carl-Johan Winblads fall men den åklagaren är på semester. SVT har dock läst beslutet och där skriver åklagaren att det i nuläget saknas tillräckliga skäl för att meddela ett tillträdesförbud. Åklagaren pekar dessutom på att det inte har ”varit fråga om några tidigare lagföringar avseende aktuell butik”.

Men det är en formulering som Carl-Johan Winblad ställer sig frågande till.

– Vi har visat genom flera polisanmälningar att det här är återkommande brottslighet som drabbar oss. Men de anmälningarna blev nedlagda och då hamnar vi ett moment 22, säger han och fortsätter:

– Vi anmäler brott men de läggs ner och därmed får vi ingen fällande dom. Något som man alltså vill ha för att utfärda ett tillståndsförbud. Det är väldigt frustrerande.

• Den som får ett tillträdesförbud får inte gå in i den enskilda butiken.

• Det är åklagare som bedömer om en person ska få ett tillträdesförbud. Det ska då finnas risk att personen kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera en person där.

• Om person tidigare har begått brott i butiken ska åklagaren ta hänsyn till det vid bedömningen.

• Ett tillträdesförbud kan utfärdas i som högst ett år.

• Den som bryter mot tillträdesförbudet riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.

• Lagen gäller inte personer under 15 år.

Källa: Riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer