Mari Carlberg är pollenallergiker och tycker det är dåligt att de årliga pollenmätningarna upphör. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Tuff vår väntar för pollenallergiker när prognoser tas bort

Publicerad

När pollenprognoserna i norra Sverige uteblir skapas en svår situation för många allergiker som är beroende av mätningarna.

– Utan dem vet jag inte hur mycket jag ska medicinera mig eller mina barn, säger Mari Carlberg som bor i Östersund.

Mari Carlberg har varit allergisk mot pollen hela livet och brukar kunna känna av symptom redan i februari. Vanligen förlitar hon sig på de årliga pollenprognoserna men till nästa år kommer det bli svårare att klara av våren.  

– Min pollenallergi påverkar mig hela tiden i min vardag. Den gör mig trött och jag har inte tillräckligt med energi för att jobba. Det är inte heller alltid jag vet exakt vilket pollen som finns i luften och då behöver jag mätningarna. Så det är en stor hjälp som jag förlorar nu, säger hon.

I klippet ovan berättar Mari Carlberg om hur hon påverkas när pollenprognoserna upphör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.