Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gruppchefen Frida Storensten och två kollegor på tullstationen i Storlien kontrollerar en bil som passeras svensk-norska gränsen. Foto: Sara Leijman/SVT

Tullen i Storlien utökar – gruppchefen: ”Gränsen har varit öppen för dem som velat föra över illegala varor”

Uppdaterad
Publicerad

Tullverket har i uppdrag att bekämpa brottslighet. De ska leta efter och beslagta illegala varor som vapen och narkotika. Men på tullstationen i Storlien i Jämtland, som bevakar en fjärdedel av landsgränsen mot Norge, har den kompetensen saknats.

– Fram till nu har den yttre kontrollen varit i princip obefintlig här, säger Frida Storensten på tullstationen i Storlien.

På E14 strax utanför Storlien vid norska gränsen ligger tullstationen.

– Det är en yttre gräns för EU som är viktig att kontrollera, inte minst eftersom det går mycket trafik här, både privat och kommersiell, berättar Frida Storensten som är gruppchef för kontrollavdelningen Nord.

Men det är inte bara E14 som ska bevakas. Tullstationen ansvarar för Jämtlands läns drygt 40 mil långa gräns mot Norge – ungefär en fjärdedel av hela landsgränsen mellan Sverige och Norge.

– Det är ett stort område, säger Frida Storensten. 

Noll kontroll – saknade kompetens att vara ute

Trots detta har personalen inte kunnat göra allt de faktiskt ska göra. Förutom att godkänna gods som förs över gränsen, så ska Tullverket även vara ute och leta efter exempelvis smuggelgods, narkotika och vapen. Detta kallas formellt ”yttre kontroll”, men personalen i Storlien har inte varit utbildad för det.

– Det har visserligen varit tillfällen när andra grupper varit här och hjälpt oss, men dagligdags och frekvent har det varit noll.

Ingen vet hur mycket som missats

– Det är lite skrämmande, säger Frida Storensten.

Vad kan ni missat genom åren?

– Det vet vi ju inte. Vi hoppas att vi inte missat så mycket men det har vi säkert gjort.

Nyanställer och utbildar för yttre kontroller

Nu hoppas Storensten att det ska bli bättre. Nyligen har tullstationen anställt personal och de kommer anställa ännu fler framöver. Målet är att 11 anställda på sikt ska bli 16. Samtliga på stationen ska även få kompetens att genomföra både inre och yttre kontroll.

– Det innebär att vi kommer att kunna vara på fler platser vid fler tillfällen. Gränsen kommer att bli mer bevakad. Det känns väldigt bra.

Inre och yttre kontroll

Tullverket utför så kallade inre och yttre kontroller.

Med inre kontroller betyder att det ”legala ” flödet kontrolleras. Att de som väljer röd fil vid gränspassage deklarerar och förtullar sina varor på ett korrekt sätt.

Yttre kontroll handlar om att kontrollera att de som passerar gränsen inte lämnat felaktiga uppgifter. Vid yttre kontroll söker man även efter illegala varor.

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.