Flera yrkesbagare samlades bland annat hos Daniel Källström i Österåsen i Bergs kommun för att baka tunnbröd.
– Vi försöker hitta ett sätt att hjälpa tunnbrödsbagare att kunna ta in andra kulturspannmål i bakningen, det har vi nu börjat att odla mer och mer i Sverige, säger Margareta Englund från Tunnbrödsakademin.
Projektet Historiska sädesslag
Just nu pågår projektet: ”Historiska sädesslag i framtidens mat” som Sveriges Lantbruksuniversitet, Eldrimner och Tunnnbrödsakademin står bakom:
– Det finns stor efterfrågan från tunnbrödsbagare om att få möjlighet till kompetensutbildning och genom det här projektet så kan nya nätverk byggas och kunskap växa, säger Margareta.
Årets tunnbrödsinspiratör
Inte nog med att Daniel Källström var värd för bakande kollegor, under måndagskvällen blev han utsedd till Årets tunnbrödsinspiratör. Daniel Källström får priset för att ha tillverkat elektriska tunnbrödsugnar som gör det enkelt för fler att baka tunnbröd:
– Jättekul att få uppmärksamhet för det man jobbar med, säger Daniel.
Bakom utnämningen står Tunnbrödsakademin som varje år utser en person som har gjort särskilda insatser för tunnbrödskulturen.
Kulturspannmål
Kulturspannmål är ett samlingsnamn på äldre spannmålssorter som t. ex svedjeråg, ölandsvete, nakenkorn, enkorn, emmer och dinkel.