Tunnbrödsbakning i Oviken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi försöker hitta ett sätt att hjälpa tunnbrödsbagare att kunna ta in andra kulturspannmål i bakningen”- hör Margareta från från Tunnbrödsakademin i klippet ovan. Foto: Eva Danielsson/SVT

Tunnbrödsbagare lär sig mer om kulturspannmål i Oviken

Uppdaterad
Publicerad

Under två dagar har tunnbrödsbagare från hela Sverige varit i länet för att lära sig mera om kulturspannmål och att baka med gamla sädesslag.

Flera yrkesbagare samlades bland annat hos Daniel Källström i Österåsen i Bergs kommun för att baka tunnbröd.

– Vi försöker hitta ett sätt att hjälpa tunnbrödsbagare att kunna ta in andra kulturspannmål i bakningen, det har vi nu börjat att odla mer och mer i Sverige, säger Margareta Englund från Tunnbrödsakademin.

Projektet Historiska sädesslag

Just nu pågår projektet: ”Historiska sädesslag i framtidens mat” som Sveriges Lantbruksuniversitet, Eldrimner och Tunnnbrödsakademin står bakom:

– Det finns stor efterfrågan från tunnbrödsbagare om att få möjlighet till kompetensutbildning och genom det här projektet så kan nya nätverk byggas och kunskap växa, säger Margareta.

Årets tunnbrödsinspiratör

Inte nog med att Daniel Källström var värd för bakande kollegor, under måndagskvällen blev han utsedd till Årets tunnbrödsinspiratör. Daniel Källström får priset för att ha tillverkat elektriska tunnbrödsugnar som gör det enkelt för fler att baka tunnbröd:

– Jättekul att få uppmärksamhet för det man jobbar med, säger Daniel.

Bakom utnämningen står Tunnbrödsakademin som varje år utser en person som har gjort särskilda insatser för tunnbrödskulturen.

Kulturspannmål

Kulturspannmål är ett samlingsnamn på äldre spannmålssorter som t. ex svedjeråg, ölandsvete, nakenkorn, enkorn, emmer och dinkel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.