Turismtryck stör renkalvningen

Uppdaterad
Publicerad

Kalvningsperioden pågår under maj månad runt Storulvån och det är en känslig tid. Området är populärt för skidåkare och samebyn upplever att antalet turister har ökat under kalvningsperioden.

Jonas Kråik som är renskötare i Handölsdalens sameby och han är ute dagligen och bevakar renhjorden. Mellan 4-500 kalvar väntas födas under maj månad.

– Det är oerhört viktigt att renarna inte blir störda, särskilt när de har fött kalven. Blir de störda kan de lämna kalven, säger Jonas Kråik, renskötare.

Och den nyfödda kalven har svårt att klara sig själv och riskerar att frysa ihjäl. Även vajan riskerar att dö av mjölkstockning.

Vill att vägen stängs

För att minska störningarna har Handölsdalens sameby ansökt om att vägen till Storulvån ska stängas under maj månad. Men Transportstyrelsen har beslutat att den ska vara öppen:

– Det är av stor vikt att den är stängd. Det kan stå hundra bilar på parkeringen här på en dag och ibland mera. Det är mycket folk som är ute i det här området nu under kalvningstiden och det gör att det blir stor störning, säger Jonas Kråik, renskötare.

Enligt Transportstyrelsen så kan inte vägen stängas av eftersom det är en allmän väg. För att en allmän väg ska kunna stängas krävs, enligt Transportstyrelsen, att väglaget eller bärigheten är för dålig, eller att det är ett annat problem som svårligen kan lösas på något annat sätt.

– Vi tänker ta hjälp att SSR, Svenska Samernas Riksförfund för att få hjälp i den här frågan, säger Jonas Kråik, renskötare.

Använd rennäringslagen

Transportstyrelsen menar att trafiken på vägen i sig inte är ett problem för rennäringen, utan det är aktiviteterna utanför vägen som är bekymret. För att komma åt störningar från det rörliga friluftslivet finns andra lagrum att använda sig av, menar Transportstyrelsen. Enligt rennäringslagen får man inte störa renar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.