Joakim Svensson, fiskekonsulent Foto: SVT

Tusentals odlade fiskar kan ha smitit

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal regnbågar befaras ha smitit ut från fiskodlingen i Hoverberg, ut i Storsjön. Nu uppmanar länsstyrelsen folk att fiska upp regnbågarna.

Det var i början av augusti som det uppdagades att en kasse på fiskodlingen i Hoverberg var trasig. Fiskare i södra Storsjön fick upp regnbågar, en art som inte ska finnas i Storsjön. En kasse på Wangenstens fiskodling visade sig ha gått sönder. Den förrymda fisken verkar ha spridit sig i Storsjön.

– Hittills har vi fått rapporter om att fiskare har dragit upp runt 400 regnbågar, säger Joakim Svensson länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen. Det har mest varit i södra Storsjön, men vi har också fått rapporter om att regnbåge fångats runt Ytterån.

Kan störa öringleken

Exakt hur mycket fisk som smitit ut från kassen är oklart. Nästa vecka ska länsstyrelsen inspektera fiskodlingen och då hoppas man få ett svar. Är det mycket fisk som smitit ut kan det störa andra fiskarter i Storsjön.

– Vi vill inte ha regnbåge som går upp i lekåarna för den naturliga öringen, säger Joakim Svensson till SVT Nyheter Jämtland. De stör öringens lek och äter upp rommen. Skulle det vara några ton fisk som smitit ut är det allvarligt. Öringsleken sätter igång i höst.

Ingen naturlig fisk

När en kasse på fiskodlingen går sönder så har ägarna ett åtgärdsprogram att följa, men Joakim Svensson uppmanar ändå allmänheten att försöka fiska upp regnbågarna:

– Det är ingen fisk som ska finnas i Storsjön naturligt, säger han. Kommer någon och ansöker om att få plantera ut tre ton regnbåge i Storsjön så säger vi nej till det.

SVT Nyheter Jämtland har sökt Jörn Wangensten för en kommentar, men utan att lyckas nå honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer