Mannen tände på ett förråd vid Grytans flyktingförläggning i somras. Nu döms han till fängelse och utvisning från Sverige. Foto: Johnny Sundin

Två års fängelse och utvisning för branden vid Grytan

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern som suttit häktad misstänkt för att ha anlagt branden i ett förråd vid Grytans flyktingförläggning i somras dömdes på måndagen till två år fängelse och utvisning från landet.

I tingsrättens dom som meddelades på måndagen framkommer det att mannen erkänner att han tände på förrådet i slutet av juli i år. Han använde sig av en tändare och tände eld på plastsaker i förrådet.

LÄS MER: Man misstänkt för branden vid Grytan åtalas

Mannen har berättat att han inte mådde bra vid tillfället och att han tände på förrådet eftersom han fått ett negativt avslagsbeslutet och att han uppfattade att man festade, hånade och kränkte honom. Han erkänner även att det var hans avsikt att bränna ner förrådet.

LÄS MER: Mordbrandsmisstänkt led inte av psykisk störning

Mannen har även stått åtalad misstänkt för flera fall av olaga hot.

– Alla hot är dödshot. Dels är det hot mot en advokat och tre personer i eller som har anknytning till organisationen Hej Främling, sa ansvarig åklagare Tobias Kajbrink i en tidigare intervju med till SVT Nyheter Jämtland.

Under rättegångsförhandlingar i slutet av augusti bestämdes det att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Men undersökningen visade att mannen varken när han tände på förrådet eller för tillfället lider av en allvarlig psykisk störning.

LÄS MER: Rättspsykiatrisk utredning för mannen misstänkt för branden vid Grytan

Därför fanns det inget fängelseförbud och mannen döms nu dels för mordbrand och även för fyra fall av olaga hot. Han döms till två år fängelse och utvisning från Sverige och förbjuds att komma tillbaka till landet på tio år från domens datum.

Enligt tingsrätten finns det en risk att mannen på fri fot fortsätter sin brottsliga verksamhet. Därför kommer han vara kvar i häkte i avvaktan på att domen i ansvarsdelen vinner laga kraft mot honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.